Muhtarlardan Kırsal Mahalle Kararına Protesto

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muhtarlardan Kırsal Mahalle Kararına Protesto
YILMAZ İNŞAAT
Abone ol
Anamur’da muhtarlar, çiftçiler ve vatandaşlar, bazı mahallelerin kırsal mahalle statüsünden çıkarılmasına tepki gösterdi. Anamur Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında kararın yeniden değerlendirilmesi çağrısı yapıldı.

Anamur Muhtarlar Derneği ile Anamur Türkiye Muhtarlar Federasyonu Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği basın açıklaması, Anamur Belediyesi Başkanlığı önünde gerçekleştirildi. Anamur Belediye Meclisi’nde alınan ve bazı mahallelerin “kırsal mahalle (köy)” statüsünden çıkarılmasını öngören karara ilişkin yapılan açıklamaya, MHP ve AK Partili belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, köy muhtarları, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Basın açıklamasında, 16 Ocak 2026 Cuma günü Anamur Belediye Meclisi’nin olağanüstü toplantısında alınan ve toplam 21 mahallenin kırsal mahalle statüsünden çıkarılmasına yönelik kararın Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildiği hatırlatıldı. Söz konusu kararın, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan kesimler açısından ciddi kaygılar doğurduğu ifade edildi.
Açıklamada, kırsal mahallelerin belirlenmesinde nüfus yapısı, tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olması ile arazilerin büyük bölümünün tarım, orman ve mera alanlarından oluşması gibi kriterlerin esas alınması gerektiği vurgulandı. Yapılan değerlendirmede bu kriterlerin yeterince dikkate alınmadığı savunuldu.
Kırsal mahalle statüsünün kaldırılmasıyla birlikte, söz konusu mahallelerin emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, su ve atık su bedelleri ile katı atık ücretlerinde merkez mahalle tarifesine tabi olacağına dikkat çekildi. Bu durumun, üretimle geçinen vatandaşlar için ciddi bir ekonomik yük oluşturacağı belirtildi.
Öte yandan, bu mahallelerin ORKÖY kapsamındaki desteklerden yararlanamayacak olmasının da kırsal yaşamı olumsuz etkileyeceği dile getirildi. Odun temini başta olmak üzere tarım ve hayvancılığa yönelik hibeli desteklerin sona ermesinin üreticileri zor durumda bırakacağı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, Anamur ekonomisinin lokomotifi olan muz ve çilek üretiminin de bu süreçten doğrudan etkilenebileceği vurgulandı. Artan maliyetler ve azalan desteklerin tarımsal üretim üzerinde baskı oluşturacağına dikkat çekildi.
Basın açıklamasının sonunda, alınan kararın yeniden gözden geçirilmesi, kırsal mahalle statüsünün korunması ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması yönünde çağrıda bulunuldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e de taleplerin dikkate alınması çağrısı yapıldı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP Anamur’dan Kırsala Çıkarma: Her Hafta İki Mahalle ZiyaretiÖnceki Haber

CHP Anamur’dan Kırsala Çıkarma: Her Haft...

Başkan Deniz: “İnandığımız Demokrasi Budur”Sonraki Haber

Başkan Deniz: “İnandığımız Demokrasi Bud...

Yorum Yazın