

Karan: Anamur'da Sinek ve Haşerelere Karşı Mücadele Seferberliği İçindeyiz
Karan: Anamur'da Sinek ve Haşerelere Karşı Mücadele Seferberliği İçindeyiz.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Anamur Koordinasyon Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, , larva ve haşerelere karşı; durgun sular, yeşil alanlar, fosseptikler, gübrelikler, rögarlar, inşaat alanları, dere yatakları, çöp konteynırları, çöp toplama istasyonları ve harabe evler gibi üreme ve konaklama noktalarında detaylı olarak ilaçlama çalışmasına yoğunluk verdi..
Konu hakkında açıklamada bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Anamur-Bozyazı Koordinatörü Erdal Karan; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin rutin olarak yıl içerisinde yaptığı ilaçlama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “ Mersin Büyükşehir Belediyesi, Anamur Şube Müdürlüğü Sinekle Mücadele Ekipleri 6 araç, 4 holder, 1 mistblower, 5 ULV cihazı ve 20 personel ile hizmet veriliyor.
Ekiplerimiz 20 merkez mahalle, 36 kırsal mahalle ve 4 yaylada; Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak her türlü vektöre karşı üreme alanlarında 12 ay boyunca belirli bir program dâhilinde periyodik olarak temiz bir çevre, sağlıklı bir toplum anlayışı ve vatandaşların yaz sezonunu huzurlu geçirmesi amacıyla kış sezonu boyunca kaynak tarama ve ergin sivrisineklerin konakladığı kanalizasyon hatlarında yapılan sıcak sislemeler, tespit edilen diğer kaynakların pasifize edilmesi ve hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte larva mücadelesi önemli bir hassasiyet ve özveriyle sürdürülmektedir.
Bu kapsamda; Gündüz karasinek, kene, fare vb. şikâyetleri değerlendirilirken görev ve sorumluluğumuzda bulunmayan pit ve pire gibi böceklerle ilgili şikâyetlere de müdahale edilmekte olup, sulak alanlarda sivrisinek larvalarını yok etmek için larvasit uygulaması yapmaktadır. Akşam ve gece mücadelesi olarak (uygun hava şartlarında) sivrisineklerin en aktif oldukları gün batımı ve gün doğumu saatleri arasında uçkun mücadelesi yapılıyor..
Haşere mücadele faaliyetlerinin; etkin, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yapılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan böcek ilacı kullanılmaktadır.
Şehrimizdeki vatandaşlarımızın asıl gelir kaynağı çiftçilik olup, genel olarak muz ve çilek üretimi yapılmaktadır. Söz konusu üretimlerde yoğun olarak sulama yapılmaktadır. Özellikle muz seralarının içinde bulunan artezyen kuyularının içi, sivrisineğin çoğalması yönünden ideal ortam oluşturmaktadır. Muz üreticileri seralarını kilitlemesinden dolayı seralardan kaynaklanan sivrisineklerle etkin mücadele yapılamamaktadır. Sivrisineğin en önemli ikinci kaynağı olan bataklık alanlardır. Özellikle sahil kesimlerde oluşmuş olan bataklık alanlarda doğal yapının bozulmaması için doldurma usulüyle kurutma yapılamamaktadır. Ulaşılabilen noktalara kadar larvasit mücadelesi düzenli aralıklarla yapılmaktadır.
Meskûn mahalde hayvancılık yapılmasından dolayı yer yer karasinek, pire ve sivrisinek şikâyetlerinde artış olmaktadır. Özel mülkiyet olan bu yerlerde mücadele bizzat hayvancılık yapan üreticilerimiz tarafından yapılması/bildirilmesi halinde karasinek, pire vb. problemlerin ortadan kalkması mümkün olacaktır.
Hafriyat ve moloz atıkları için döküm sahası izin verilirken ruhsat sahiplerine resmi olarak bildirilmektedir. Anamur’un çöp konusu Çarıklar Mahallesinde yapılan Aktarma İstasyonu ile
kalıcı olarak çözülmüştür.
Anamur’da sivrisinek ve benzeri diğer şikâyetlerin kalıcı olarak çözümlenebilmesi için;
1.Önceden yapılan bazı binaların bodrum katlarında oluşan su birikintilerinin kalıcı olarak çözülmesi halinde önemli derecede sivrisinek kaynağı yok edilebilir.
2.Şehrin belli bölgelerinden geçen derelerin düzenli temizlenmesi ve suyun durgunlaşmasının önlenmesi halinde sivrisineğin üremesi engellenebilir.
3.Tarım alanlarının içinden geçen DSİ drenaj kanalları düzenli temizlenmesi durumunda kanallardaki suyun durgunlaşması azalacağından sineğin üreme ortamı ortadan kalkacaktır.
4.Kanalizasyon şebekelerinin olmadığı mahallelerde bina sahipleri fosseptik kuyuları dolmadan MESKİ’ye müracaat etmesi halinde ÜCRETSİZ olarak MESKİ tarafından gerekli işlemler yapılmakta olup, Bina sahiplerinin dikkat etmesi durumunda sivrisinek oluşumuna fırsat verilmeyecektir.
5.Çöp konteynırlarının düzenli temizlenmesi, tarımsal ve evsel atıkların vatandaşlar tarafından usulüne uygun bertaraf edilmesi halinde karasinek, sivrisinek vb. üreme ortamı ortadan kalkacaktır.
6.Vatandaşlar tarafından içinde su birikebilecek şekilde açıkta bırakılan varil, kova, eski lastikler sivrisinek kaynağı olmaktadır. Bunların boşaltılmasına dikkat edilmesi halinde sinek üremesi minimuma düşecek.
Vatandaş ile belediyemizin uyumlu ve koordineli çalışması durumunda problemler önlenecektir. Anamur Şube Müdürlüğü Sinekle Mücadele Ekiplerine ulaşan bütün ihbar ve şikayetler anında değerlendirilerek gereken müdahaleler yapılmakta.
Mersin Büyükşehir Belediyesi çalışmalarının çerçevesi ve kapsamı hakkında bilgi almak ve şehrimiz ile ilgili belediyemizin görev yetki alanına giren her konudaki talep, öneri ve şikâyetlerinizi “ALO 185 TEKSİN MERSİN” iletişim merkezine 7/24 bildirmeleri gerekiyor.
Vatandaşlardan gelen talepler,kayıt altına alınarak, her işlem mutlaka sonuçlandırılıyor.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
kaynak: yeni-anamur.com
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Yorum Yazın