Reklamı Geç
SAÇKAN SOS DÖNER
Mersin
BIST10.634
DOLAR40.4262
EURO47.3417
ALTIN4407.5
BTC/USD118437.39
Psik. Dan. Ali AKYÜZ

Psik. Dan. Ali AKYÜZ

Mail: [email protected]

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ YAKLAŞIRKEN…

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ YAKLAŞIRKEN…

 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ YAKLAŞIRKEN…

Değerli okuyucularım, sevgili öğrenciler ve kıymetli velilerim; üniversite adaylarının üniversite tercihlerini yapması ve OSYM bildirmesine sayılı günler kaldı. Tercih bildirim zamanı yaklaştıkça farklı bir heyecan, farklı bir duygu yaşamaya başlıyoruz.

Bu duygunun başında kaygı gelmektedir. Kaygıyı besleyen düşünceler ise  ya yanlış ercih yaparsam, istediğim üniversite, istediğim bölüm gelecek mi, ya istemediğim bir yere yerleşirsem, ilgimin, yeteneğimin olduğu bir bölüme yerleşebilecek miyim vb… düşüncelerdir. Bu tip soruları kendimize sordukça ve sağlıklı bir cevap alamadıkça kaygı ve stres yaşamaya başlıyoruz. Bu da bizim karar alma sürecimizi zorlamakta, daha kararsız, daha agresif  biri yapmaktadır. 

Bu duygulardan ve sorulardan kurtulup doğru bir tercih yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Üniversite adaylarının iyi bir tercih yapabilmesi için;

-GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEYİN

Tercihler yaparken elbette hayaller kurar, güzel yerlerde olmayı isteriz. Bu bizlerin doğasında olan bir şeydir.  Biz bu tercihleri bildirirken sınav sonucunda almış olduğumuz puan ve sıralamayı dikkate almalıyız. Özellikle tercihlerimizi yaparken başarı sıralamasını mutlaka dikkate almalıyız. Sizin istediğiniz bölümün geçen yılki başarı sıralaması ile sizin başarı sıralamanızı karşılaştırınız. Bu karar vermede bir öncül olacaktır.

KENDİ İLGİ VE YETENEKLERİNİZİ TANIYINIZ

Sizler neleri yapmaktan hoşlanıyorsunuz? Neleri yapmaktan keyif alıyorsunuz? Neleri daha iyi yaparsınız? Sizi ne mutlu eder? Yapacağınız iş, yapacağınız meslek sizin kişilik yapınıza uyuyor mu? Bu ve benzeri soruların cevabını bulmanız gerekmektedir.

BÖLÜM VE MESLEKLERİ TANIYIN

Seçeceğiniz üniversiteyi ve bölümü mutlaka tanıyınız. Bu konu da araştırma yapınız. Seçeceğiniz bölümün dersleri nelerdir, hangi dersleri göreceksiniz, mezun olma şartları nelerdir, mezun olduktan sonra ki iş olanakları ve kazanç durumları, seçeceğiniz bölümün kariyer programı  nedir, ilerleyen yıllardaki  iş olanakları nelerdir gibi sorularda bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

ÜNİVERSİTE OLANAKLARI NEDİR?

Unutmayın her şey ders ve ders çalışmak değildir. Seçeceğiniz üniversitenin sosyal ortamı, burs, barınma ve ulaşım olanakları gibi konular iyice araştırılmalı, bu konularda bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Özellikle barınma konusunun daha hassas bir şekilde araştırılması ve bilgi sahibi olunması gerekmektedir. 

TERCİHLERİNİZİ YPARKEN SIRALAMAYA UYGUN BİR TERCİH YAPMALISINIZ

Seçeceğiniz üniversitelere karar verdikten sonra başarı sırası yüksekten düşüğe doğru sıralanmalı ve bildirim yapılmalıdır. İlk üç tercihinize yazmak istediğiniz hayalinizdeki yerleri yazabilirsiniz. Sona doğru yaklaşıkça tercihlerinizin gerçekleşme oranının  yüksek tercihler olmasına dikkat ediniz.  

Tercihlerinizi AİS (Aday İşlemleri Sayfası) den tercihler bölümü, yks tercih bildirimi kısmından yapabilirsiniz.

Tercih bildirimleri yaparken tüm tercihlerinizi doldurmak zorunda değilsiniz. Tercihlerinizi puana göre değil sıralamaya göre yapın. Bir çıktısını alarak özel koşulları mutlaka okuyunuz.  Yaptığınız tercihleri  tercihlerin son gününe kadar değiştirebilir, tercih ekleyebilir yada çıkarabilirsiniz. Her türlü değişikliği  yapabilirsiniz.

Biliyoruz ki tercih süreci zor, zahmetli ve bir o kadar da stresli bir durum ve süreçtir. Bu konuda mutlaka bir uzmandan destek alınız. Aklınıza takılan her türlü konuda mutlaka bir uzmandan destek alınız. Uzman bir kişi ile birlikte yukarıda ki belirttiğim konuları dikkate alarak konuşun ve buna göre bir karar alın. Bu konularda bir araştırma yapın ve bu araştırma sonucunda kararınızı alınız. 

Tüm üniversite adaylarımıza  istedikleri güzel bir üniversite, istedikleri güzel bir  bölümü kazanmaları ve velilerimizin yüzünün hep gülmesi dileğiyle….

Lütfen eleştiri, öneri ve yorumlarınızı [email protected] adresine bildirmeniz ricasıyla…

 

Ali AKYÜZ

 Psik. Dan. Ve Reh. Öğrt

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar